preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Matija Antun Relković" Davor

Login
Kada zvono zvoni ?

1. sat: 07:30 - 08:15
2. sat: 08:20 - 09:05
3. sat: 09:15 - 10:00
4. sat: 10:10 - 10:55
5. sat: 11:00 - 11:45
6. sat: 11:50 - 12:35
7. sat: 12:40 - 13:25
8. sat: 13:30 - 14:15

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Školski list

 

Školska prehrana

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 10. 2010.

Ukupno: 472814
Ovaj tjedan: 1870
Danas: 4
učenički radovi
Što je za mene internet???
Davor Vrgoč / datum: 13. 3. 2017. 12:34

Što je za mene internet? To pitanje čujem svake godine na Dan sigurnijeg interneta. Učiteljica svakog učenika pita to pitanje, kao u nekakvom kvizu. Svaki učenik iznosi svoje mišljenje.

Kada dođe red na mene, slegnem ramenima, kao da ne znam odgovor. Ali zapravo,kada čujem riječ internet, prvo što mi padne na pamet društvene su mreže, online igrice i razne stranice, gdje mogu prepisati domaću zadaću, a da ne moram „mućkati" glavom. Upoznat sam s opasnostima na internetu, ali mi mama, a ponekad i tata, svejedno drže prodike o sigurnosti na internetu. Kada oni o tome pričaju, samo kolutam očima i govorim: „Aha,aha…", ili „da,da" …kao da ih slušam. Ponekad me i zabrinjava to što mi netko može provaliti na profil na facebooku ili na instagramu. Sve to riješim tako što stavim profil na privatno i stavim kilometarsku lozinku. To je za mene tamnija strana interneta,a svjetlija je to što se mogu besplatno čuti s prijateljem preko skaypa, što mogu potražiti odgovore na pitanja na koje ne znam odgovor...Većinu slobodnog vremena provedem vani. A ovo malo vremena što mi ostaje, malo surfam internetom. Teško mi je zamisliti kako se prije živjelo bez interneta. Kada nešto naručujemo, naručujemo preko interneta...

     Sve u svemu imam pozitivno mišljenje o internetu.

#Svatko misli nešto drugačije!

    Zoran Mirković, 6.a  

                                                          


[OPŠIRNIJE]Moje aplikacije
Davor Vrgoč / datum: 13. 3. 2017. 12:32

-Mama,mogu li si napraviti Fejs? -nisam do kraja niti rekla,a ona već kaže NE.
                         Neko vrijeme sam navaljivala,onda sam odustala. Zasad se koristim samo WhatsApp-om da mogu ja,a i mama komunicirati s bližnjima.  I tako sam živjela godinu i više dana samo s WhatApp-om.
-Mama,mogu li si napraviti Instagram?
-A što je sad to,nešto novo?
-Pa,da... to ti je... - objasnila sam joj.
-Ja ti se u to kćeri moja ne razumijem,najbolje ti pitaj brata pa nek´ on kaže je li to čudo za tebe. Odjurila sam u bratovu sobu,u sebi se moleći da mi dopusti... Dopusti mi je,ali pod uvjetom sa imam privatan profil i da prihvaćam i pratim samo one koje poznajem. Štogod morala učiniti,učinit ću,samo da mogu objavljivati svoje najljepše slike. A kako slika može biti lijepa,ako nemaš Retricu? I zato sam si odmah otišla instalirati Retricu. No,kakva je to slika ako nije savršena,a da bude savršena,trebaš ju urediti,a da ju možeš urediti,trebaš imati jedan odličan Photo Editor. I njega sam instalirala. E,sad se već može pričati o nekakvoj slici! Na Retrici sam se islikala,pa mi je i dosadila. Vidjela sam da se svi slikaju sa onim psećim filterima sa Snapchata. Ne vidim razlog da i ja to ne učinim. Slikala sam se i na Snapchatu.
                         Mogu vam reći da sam postala i ovisna o svim tim silnim aplikacijama,možda to i nije dobro ali barem se imam čime zabaviti!

Izabela Brlić 6.a 


[OPŠIRNIJE]Sigurnost na Internetu
Davor Vrgoč / datum: 10. 3. 2017. 09:57


[OPŠIRNIJE]Poklade
Administrator / datum: 6. 3. 2017. 13:58


[OPŠIRNIJE]Dunja na bakinom ormaru
Davor Vrgoč / datum: 10. 11. 2016. 11:05

Ja sam dunja.

Na bakinom sam ormaru u sobi gdje je jako lijepo.Osjećam se jako strašno da me

ljudi u ovoj kući ne pojedu. Krenula sam se odmoriti, a kad onda zalupe vrata.

To su bila djeca. Djeca su me uzela u ruke i krenuli su me a ja sam sva u strahu.

Ali sva sreća baka je uletila u sobu i rekla ostavite tu dunju ona mi daje lijep miris

u sobi, a dunja se onda osjećala sretno.

                                                                                     Blanka Filipović  2 a


[OPŠIRNIJE]Vukovar
Davor Vrgoč / datum: 13. 10. 2016. 13:30

U gradu
palih heroja
misli moje plove ,
u srcu
uvijek
ostat će...
Mogu ljubiti
samo križeve
jer oni su
junaci
koji se
zaboraviti
neće...

David Nerlović, 8.a

                                         Vukovar

                                      Rat.

                             Priča mi tata.

                                     Bijes, mržnja, strahota

                               kiša metaka.

                           Na spomen pali

                                   Svijeću za Vukovar

                              čija toplina

                                 grije ratne uspomene

                                     i budi ljude snene.

                          Njegova sjećanja

                        davna

                            neka i danas

                            još su tajna.

                          Za njih, za nas

                          zapalimo  svijeću i obećajmo:

                               Ja Vukovar

                           zaboravit neću!

                          autor: nepoznat


[OPŠIRNIJE]Vukovarska bol
Davor Vrgoč / datum: 13. 10. 2016. 12:27

Vukovarska bol

Nađi u srcu

Makar malo,

Mjesta za Vukovar,

ako ti je do njega stalo.

 

Moli se za pokojnike

i mnoge ljude

koji se ne vratiše

domovima svojim.

 

Obnovljen je danas

Vukovar grad.

Ali tko će obnoviti

duše njegovih žrtava?

 

Bartol Bušić, 8.b


[OPŠIRNIJE]Posjet Vukovaru
Davor Vrgoč / datum: 13. 10. 2016. 12:25

Mi, osmaši, koji smo dovoljno zreli da shvatimo što se zbilja dogodilo u Vukovaru, dobili smo priliku otići u Vukovar na dva dana. Nakon ranog polaska dana 26. 9. 2016. stižemo u vojarnu iz koje obilazimo muzej Vučedolaca, u kojem se upoznajemo s vučedolskom kulturom. Najviše mi se svidio njihov način života koji su domišljatošću učinili jednostavnim. Od alata od ribljih kostiju pa sve do načina čuvanja hrane. Spavanje u hostelu, e to je bilo nešto nezaboravno! I društvo iz druge škole mi se jako svidjelo. Ali prije spavanja smo se izmorili i pošteno uznojili u diskoteci, plešući. Nakon ranog buđenja odlazimo u bolnicu. Tamo se suočavamo sa strahotama koje su se događale tijekom okupacije. Tu, u bolnici, postao sam svjestan da se sve ono što smo čuli i čitali ovdje i dogodilo. Odavde su mnogi životi odvedeni u smrt, a iza njih ostali su natpisi i imena na pločicama zidova. Ne mogu opisati osjećaje i zbunjenost nakon što staneš na mjesto događaja. Na groblju te preplave osjećaji nakon što vidiš te silne križeve koji sežu u nedogled. A što se o Ovčari može reći? U glavi samo čuješ pucnjeve i vidiš tijela kako padaju u jamu. Vukovar ne želim pamtiti po samom njegovom padu i po silnim žrtvama, mučenjima i zločinima, već ga pamtiti po palim junacima, ponosnim domobranima i ljepoti Dunava.

        Patrik Ćelepirović 8.b


[OPŠIRNIJE]Grad heroj, grad Vukovar
Davor Vrgoč / datum: 13. 10. 2016. 12:24

Dana 26. rujna 2016. započinje naše putovanje. U ranim jutarnjim satima krenuli smo u Vukovar-grad heroj. Bila sam uzbuđena i jedva sam dočekala da ga napokon vidim uživo. Obilazili smo muzeje, slušali predavanja i upijali znanje. Prvi dan je prošao i jedva sam dočekala da svane zora kako bismo išli dalje po gradu. Nakon jedne neprospavane noći, spremila sam stvari i krenula u obilazak. Putem sam gledala razrušene kuće kako tužno stoje bez krova, obrasle raznim travama, izdubljene metcima. I danas, nakon toliko godina, ratne rane nisu zacijelile. I dalje se poznaju otisci kiše granata koji ti stišću srce, koji ti bodu dušu kao stotine oštrih noževa. Ovčara... Grobno mjesto mnogim dušama, grize te za srce i oči suzama puni svakoga tko čuje što se dogodilo te noći tim jadnim ljudima, a one koji su ju preživjeli, ne pitaj kroz što su sve prošli. Ali zato se i dalje na Vodotornju ponosno vijori hrvatska zastava, za koju su se borili naši očevi, naši djedovi i opet te zbog toga obuzima sreća, bar na tren. Jer znaš da živiš u slobodnoj zemlji, zemlji Hrvatskoj. Nek je laka zemlja onima koji su pali  boreći se za nju, našu zemlju, a slava i čast onima koji su i dalje tu, među nama. 

Ema Čmelješević, 8.a


[OPŠIRNIJE]IZLET NA PLITVICE
Davor Vrgoč / datum: 13. 5. 2016. 11:24

U petak 6. svibnja 2016. godine u 6:00 sati ujutro učenici šestih i sedmih razreda OŠ „Matija Antun Relković“, zajedno sa svojim razrednicima,  krenuli su na izlet kako bi posjetili Nacionalni park Plitvička jezera. Oko 11:00 sati stigli smo na Plitvice gdje smo zajedno sa našim vodičem Goranom razgledali naš najpoznatiji Nacionalni park. Vožnjom brodom i dugom šetnjom razgledali smo Gornja jezera. Nakon toga smo se prevezli preko najvećeg jezera Kozjaka i stigli na odmorište. Poslije odmora otišli smo na razgledavanje Donjih jezera. Šetnjom po planini završili smo razgledavanje Donjih jezera.

Potom smo se zaputili do restorana gdje smo imali ručak, te smo se okrijepljeni zaputili do Rastoka ili „Malih Plitvica“. Obišli smo zaštićeni prirodni krajobraz, čuvene Slunjske Rastoke, te razgledali brzake i slapove rijeke Slunjčice.

Šetnjom kroz Rastoke stigli smo do mlina gdje smo mogli naučiti ponešto o proizvodnji brašna na starinski način. Na kraju smo se zaustavili u Karlovcu kako bi u Turnju razgledali spomenik Domovinskom ratu. Dečki su bili oduševljeni.

Na povratku kući u autobusu smo odigrali kviz kako bi provjerili koliko smo toga dana slušali i zapamtili. U Davor smo se, sretni i zadovoljni,  vratili oko deset sati.

 

                                                                            Petra Ciprić, 6.b razred


[OPŠIRNIJE]Zbor OŠ “M.A.Relković” ,Davor
Davor Vrgoč / datum: 17. 12. 2015. 13:32

Čestitku školskog pjevačkog zbora pogledajte na:

vimeo.com/148868358


[OPŠIRNIJE]Moje putovanje Slavonijom
Davor Vrgoč / datum: 14. 5. 2015. 09:54

12. svibnja u 7 sati 3. i 4. razred su krenuli u Đakovo, Osijek i Kopački rit. Putem do Đakova smo vidjeli polja, šume, vinograde i ribnjake. Kada smo došli u Đakovo vidjeli smo Đakovačku katedralu koja je visoka 84 m. Građena je 16 godina od 7 milijuna crvenih cigli, a sve to je financirao biskup Josip Juraj Strossmayer. Nakon toga smo krenuli u Osijek. Tamo nas je dočekao vodič Stjepan. Krenuli smo prema Tvrđi u kojoj smo vidjeli Vodena vrata, franjevački samostan i naravno rijeku Dravu. Šetajući kroz Osijek došli smo u crkvu sv. Jakova.  Posjetili smo i crkvu  sv. Petra i Pavla. Nakon toga išli smo na ručak. Skelom smo se prevezli na drugu stranu rijeke Drave u ZOO hotel. Poslije ručka smo išli na sladoled i malo se poigrati u park. Iza igre smo krenuli u Kopački rit. Podijelili smo se u dvije skupine. 4. razred je išao na vožnju brodom, a 3. Rrazred u Tikveš. Kada smo se vozili brodom po Kopačkom ritu vidjeli smo kormorane, bjelouške, punoglavce, kornjače, sive čaplje, orla štekavca. U Tikvešu smo vidjeli dvorac u kojem su živjeli Izabela Haabsburg, Josip Broz Tito i dinastija Karađorđevići saznali kako na nastalo mjesto Tikveš. Pred odlazak smo otišli u kapelicu sv. Huberta u kojoj je bila drvena knjiga o izrekama o zaštiti prirode. Na putu kući sam prepričavao doživljaje s izleta i zato sam dobio nagradu. Meni je bilo jako lijepo na izletu.

                                                                 Ivan Stuburić, 4. a

 


[OPŠIRNIJE]Izlet u Slavonski Brod
Davor Vrgoč / datum: 23. 4. 2015. 10:50

Drugi a, b i c 14.4.2015., išao je na izlet. Ispred škole u 7:30 ušli smo u autobus. Vozili smo se oko jedan sat. Kada smo došli, upoznali smo svog vodiča koji se zvao Tomislav. Zajedno s njime išli smo u obilazak Slavonskog Broda. Tomislav nas je odveo na Trg Ivane Brlić Mažuranić. Vidjeli smo njezinu kuću. Bila je velika. Nakon toga išli smo u park. Nešto smo pojeli. Onda smo išli u kazalište. Gledali smo kazališnu predstavu Ivane Brlić Mažuranić koja se zvala Lutonjica Toporko i devet župančića. Bila je vrlo dobra. Zatim smo išli u Tvrđavu. U Tvrđavi je bilo jezivo. Išli smo i u zatvor. Bilo mi je strašno. Onda smo išli na nasip u obliku zvijezde. Tamo smo vidjeli i top. Onda smo išli u autobus pa do ZOO u Ruščici. Najviše sam se divila paunu i papigi Kokolu. Zatim smo išli u autobus i iz autobusa kući. Bilo mi je sve super, a pogotovo kada smo bili u ZOO.


[OPŠIRNIJE]Fruštuk moga dide i bake
Davor Vrgoč / datum: 16. 10. 2014. 08:56

Fruštuk moga dide i bake

Bio je ponedjeljak. Pričali smo o Danu kruha. Učiteljica je rekla da ćemo u četvrtak

napraviti malu gozbu. Dogovorili smo se tko će nositi slaninu,a tko će nositi luk.

Kada je napokon došao četvrtak ,svi smo se veselili. Prije velikog odmora napravili smo

veliki stol od trinaest klupa i pokrili ga sa bijelim stolnjakom. Kada je prošao veliki odmor,očistili smo

luk ,slanina se u školskoj kuhinji grijala, a kruh se rezao. Kruh se rezao napola,pa se bijela sredina

rezala  u kockice. Učiteljica je otišla po slaninu,a mi smo je nestrpljivo čekali. Kada je učiteljica unišla u

učionicu sa slaninom,poljala je kruh sa masti i njom.To smo jeli zajedno s lukom i soli. A što mi se

najviše svidjelo? Kada smo jeli,naravno!Nadam se da ovo opet napravimo.

                                                                          Šimun Zednik IV.a    

  


[OPŠIRNIJE]Pjesma visibabe
Davor Vrgoč / datum: 31. 3. 2014. 10:11

Pjesma visibabe

Dobro jutro! Dobro dan!

Proljetni sam cvjetić ran!

Svako dijete mene zna.

Visibaba. – to sam ja.

 

Na mene pada rosa,

ali ja nisam bosa.

Zelene listove ja imam,

padne na me kaplja kiše ja se klimam.

 

Imam latice bijele,

kad me ptice vide odmah bi doletjele.

Vrijedim kao zlato,

ljepša sam nego ptičje jato.

 

Dobro večer! Laku noć!

Ajmo djeco u krevet poć!

 

Ivan Stuburić, 3.a


[OPŠIRNIJE]POSJET VODOVODU
Davor Vrgoč / datum: 21. 3. 2014. 12:10

 

U četvrtak 6.3.2014. krenuli smo u posjet vodovodu. Krenuli smo prema sjeveru koji je bio malo kraći, ali onda smo krenuli prema istoku koji je bio malo duži put. Meni se samo nije svidjela kiša. Konačno, kada smo stigli do vodovoda vidjeli smo jednu radnicu koja nam je objašnjavala da čovjek ne može živjeti bez vode. Znao sam ja to odmah jer sam pročitao u svom udžbeniku iz prirode i društva osim toga, saznao sam da je taj manji vodovod sagrađen prije 15 godina. Onda, na sjevernoj strani bio je jedan bunar(zdenac). Gospođa nam je rekla da je taj bunar dubok čak 40 metara. Nakon razgovora vani radnica nas je pustila u vodovod tamo nam je pokazala kako stavi pijesak u čašu i onda umjesto da bude mutna voda, bude čista. Poslije toga, radnica ovog našeg vodovoda pokazala je učenicima trećeg razreda(a to smo mi) veliki bazen. Kada sam gledao taj bazen pitao sam radnicu: „Koliko litara ima taj bazen?“ I tu sam saznao da ima čak dvjesto tisuća litara. To je bio posljednji događaj u tom malom vodovodu, a onda smo otišli u veliku tvornicu. U jednoj cisterni je bilo trideset tisuća litara. Ipak smo više vremena proveli u malom vodovodu. Ali, i u malom i u velikom vodovodu isto mi se svidjelo. Na kraju smo otišli na južnu stranu svijeta vidjeti našu veliku rijeku Savu. Jako je narasla. Učiteljica mi je postavila jedno pitanje koje je glasilo: „Dominik, na kojoj strani obale se mi nalazimo?“ Ja sam odgovorio: „Na lijevoj, a Bosanska strana na desnoj strani.“ To je bio točan odgovor. Jako sam bio sretan. Na tom kraju krenuli smo u školu!

 

Dominik Ciprić, 3.a razred


[OPŠIRNIJE]Izvješće o pokladnoj priredbi
Davor Vrgoč / datum: 14. 3. 2014. 12:15

Dana 3.3.2014. u 15:30h održana je priredba povodom poklada. Bilo je razno raznih maski klaunova, pirata, sova vojnika sve do navijača. Priredbu je vodila podvornica Nada koja je također bila maskirana. Uvodnu recitaciju izveli su učenici 4.B razreda, svoje sastavke pročitali su učenici trećih razreda, glumili su učenici lutkarske skupine i dramske skupine. Plesale su ritmičarke. Ples Kiki,kiki,kiki dance izveli su učenici folklorne skupine. Sudjelovali su svi učenici nižih razreda Osnovne škole Matija Antun Relković u Davoru. Kad smo priredbu priveli kraju,zapjevali smo pokladni bećarac i kola poveli u dvorište škole. Bilo je jako lijepo i nezaboravno.

 fotoalbum

 Ana Tankosić 4. B.


[OPŠIRNIJE]PIJETLIĆ ZLATOKRIJESTIĆ
Davor Vrgoč / datum: 14. 3. 2014. 12:06

Predstava se održala 27.2.2014. g., a zvala Pijetlić Zlatokrijestić. Predstavu su održali glumci iz Sl. Broda. U toj predstavi se radi o jednom pijetliću koji je tražio zlato za svog “gospodara“. Vrlo je zanimljiva, i poučna. Poruka je: „Budi sretan s onime što imaš i uvijek podijeli s drugima!“ Meni se predstava svidjela jer ima puno radnji. Vesela je i razigrana. Ima puno likova: pijetlić, kokoš, baka, dida, stražari i kralj. Svatko ima neke mane i vrline. Meni se najviše svidjeo kraj predstave kada je pijetao postao zlatan. Sva djeca su veselo promatrala predstavu i bila su sretna i nasmijana. Poslije su svi otišli u učionicu u nadi da će se ove predstave uvijek sjećati.
                                                           

                                                                                             Petar Furić


[OPŠIRNIJE]Valentinovo
Davor Vrgoč / datum: 14. 2. 2014. 12:24

Ljubav sve pobjeđuje

Ja ne razumijem što znači ljubav,to mi je nešto tako glupo,riječ ljubav je ista kao i riječ knjiga ili klupa.

Sestra me stalno izdaje mami da ju vrijeđam i tučem,a i da sam povučena.

Uvijek kada netko dođe ja odem u sobu i zalupim vrata.

Valentinovo je dan zaljubljenih i meni je simpatija Ivan.

On mi uvijek pomaže u domaćoj zadaći i pod povijesti uvijek gleda u mene.

Barbara je uvijek ljubomorna,ona živi kraj Ivana.

Iza matematike mi je rekla da ju je Ivan pitao za vezu.

Bila sam toliko žalosna,a onda sam skužila da sam si umišljala što je Ivan gledao u mene.

Kada bih prišao meni ja bih se okrenula i otišla svojim putem,a Barbara bi se smješkala.

Došla sam kući legla na svoj krevet i razmišljala o svemu.

Odjednom kuc,kuc!

-O tko je sad to!?

-Ivane,što ti tu radiš?

-Marija,što je s tobom!?

-Zašto se stalno okrećeš od mene?

-Kako si mi to mogao napravit?

-Što?

-Pa pitao si Barbaru za vezu.

-Ja! Kada?

-A znači ona mi je sve prelažala! ..muljatorica jedna!

-Ti misliš da bih ja bio s njom?

-Pa de ju bolje pogledaj!

-Onda dobro! Molim te oprosti!

-Ma ništa Marija. To je sve zakuhala Barbara.

-Hajde vidimo se sutra u školi! Ćao.

-Ćao.

-Marija,tko je to bio?

-Ovaj mama to je bio…poštar…znaš onaj novi.

-Pa jeli donio neku poštu?

-Ma…profulao je kuću.

-Aha dobro onda.

Sutra dan kada sam došla u učionicu na stolu me čekao neki dar i pismo u kojem je pisalo:

Draga Marija! Sigurno si primijetila da stalno pod povijesti gledam u tebe. Ti se meni jako sviđaš i nisam mogao dočekati ovaj dan da ti reknem živu istinu što ja mislim o tebi. Ovdje imaš bombonjeru za Valentinovo i molim te da budeš sa mnom u vezi.

IVAN

Pogledala sam u njega i nasmiješila sam se.

 

Magda Marjanović 6b


[OPŠIRNIJE]Valentinovo
Davor Vrgoč / datum: 14. 2. 2014. 12:21

Ljubav sve pobjeđuje

Hm,kad čujem ljubav sve pobjeđuje,muka mi je!!!

Mama mi kaže da imam kamenito srce i da sam u zadnje vrijeme baš bezobrazna.

Ma,briga me!

No jednoga dana mi se srce raznježilo da sam se zaljubila…ali Igor je tako lijep…,no nije me ni pogledao.

On ima drugu ja to znam.

On se zaljubio u Teu najljepšu učenicu u razredu,ali ona nije toliko ljepša od mene i…to ću dokazati!

Valentinovo je za jedan dan i moram se srediti...

Moram kod frizera,i mislim da ću se našminkati jer i onako se Tea šminka pa…moram i ja!

No kada sam došla kući iz škole dočekala me mama i bila je tužna.

-Mia kćeri znam da si već velika cura i da se znaš brinuti o sebi,ali hoćeš li biti ona mala stara Mia,ne moraš i ne možeš biti lijep ako si našminkana,onda izgledaš umjetno,ti si lijepa ovakva.

-Nemoj gledati druge cure budi svoja.

-Mama kada mi je govorila,sve je to bila istina.

-Odlučila sam,ne želim se šminkati,ne želim se družiti s Teom i bit ću svoja neka svi znaju da volim Igora i da želim vezu s njim.

Na Valentinovo sam se iznenadila Tea je stajala i čekala ruže od svoga dečka no ne znam kojeg,svaki tjedan ima novoga! ..

-Tada je Igor došao sa crvenim lijepim ružama i krenuo prema Tei,toga trenutka nije bilo gotovo,okrenuo se i krenuo prema meni i rekao…

-„Već dugo ovo namjeravam da ti kažem: Volim te!“

Od toga dana volim ljubav i govorim nije mi više muka kad čujem da „LJUBAV SVE POBJEĐUJE“!!!

 

 

Valentina Gelemanović 6b


[OPŠIRNIJE]San o slobodi
Josip Mijatović / datum: 6. 12. 2012. 11:17

Sloboda. To je ptica u letu , cvijeće u cvatu. Sloboda je život bez žalosti i bez ovisnosti. Sloboda je mir i sreća u nama.

Slobodni su ljudi koji se vole, koji žele i mogu postići svoj životni cilj. Slobodno je cvijeće, drveće, slobodni smo mi ,ali naša duša je zatočena. Nju moramo osloboditi. Moramo izbrisati maglu ispred očiju i progledati. Gledati u daljine i visine, jer tamo je sloboda, tamo su naši ciljevi. Ne smijemo misliti o prošlosti i tadašnjim problemima. Moramo gledati u budućnost i krojiti bolji život , tako ćemo i mi biti sretniji. Sreća je važna u životu.


[OPŠIRNIJE]Problemi mladih
Josip Mijatović / datum: 6. 12. 2012. 11:16

U 21. Stoljeću sve je više mladih koji se susreću s ovisnostima i drugim problemima. Kako ih rješavaju? Postoje li osobe koje nemaju nikakvih problema u životu?
Najgori problem mladih su ovisnosti. Ovisnosti o drogi, cigaretama, alkoholu, internetu. Najmodernija ovisnost je Internet. Sve više mladih je ovisno o novim društvenim mrežama. Ma gdje su oni izlasci u podne s prijateljima, svi zajedno okupljeni na jednom mjestu, kada se smijemo, pričamo šale, ponekad se i posvađamo, ali brzo zaboravimo? Gdje su vožnje biciklima u kasne sate? Zar je jednoj mladoj osobi draže u kafiću piti alkohol i povući koji dim cigarete od smijanja i pričanja šala u društvu? Danas se mladi sve više zatvaraju u sebe.


[OPŠIRNIJE]Skitam se . . .
Josip Mijatović / datum: 6. 12. 2012. 11:13

Rano ujutro krećem u šetnju, u avanturu. Trenutno se nalazim na nasipu i uskoro ću ući u šumu u Bokovima.

Silazim s nasipa i uskim, pomalo zaraslim, puteljkom ulazim u šumu punu dosadnih komaraca. Dok se pokušavam probiti do čistine koju sam upravo uočio, ispred mene je protrčalo šest malih divljih svinja. Preplašio sam se i pokušavam se popeti na najbliže stablo, jer sam znao da je s mladuncima uvijek njihova majka.  Sve su životinje koje imaju mlade, agresivne jer ih štite. Sjedam na granu. Čujem ptice, dosadne komarce i šuštanje. Gledam dolje i pokušavam otkriti odakle dolazi to šuštanje. Evo je! Velika divlja svinja. Vjerojatno je to ta majka. Uz roktanje trči prema mjestu na koje su otišli mladi. Sišao sam i nastavljam svoje skitnje.

 


[OPŠIRNIJE]Skitam se…
Josip Mijatović / datum: 6. 12. 2012. 11:09

Danas planiram šetnju davoračkim krajolikom koji je u jesen prekrasan. Planiram šetati nasipom i Savom, šumom, šumarcima ,poljskim putovima…

Šetnju sam počeo u jutro. Jutarnja magla mi je zaklonila obzor, stoga ne vidim drveće, ali osjećam miris Save.Taj miris uvijek pamtim jer me podsjeća na ljetno kupanje. Vidim i Vrbas koji šumi u daljini i ulijeva se u Savu.


[OPŠIRNIJE]Kruh naš svagdašnji
Josip Mijatović / datum: 22. 10. 2012. 12:07

Kruh najviše uživa

dok sjedi u krušnoj peći.

Tada je rumen od sreće

I postaje sve veći.

 

Kruh je naša najbolja hrana

zahvaljujemo Bogu svakog dana.

 

Blago danu koji počne mirisima kruha

ništa tako ne miriše što god da se skuha.


[OPŠIRNIJE]JESEN ME POZDRAVLJA
Josip Mijatović / datum: 9. 10. 2012. 12:09

Jesen je putovala u sve gradove i sela. Kada je stigla na odredište pokucala je. Vrata su se otvorila. Kada je jesen vidjela taj raj požurila se smjestiti u njega. Šetala je livadama, šumom i po cijelom selu. Tako je šetala i gradom, ali samo po ulicama. Šetala je i sve začarala. Lišće je obojala različitim bojama, zarumenila jabuke i sve se ostalo pretvorilo u različite boje. Mirisi jeseni su očarali sve stanovnike. Svi su se pitali što to miriši? Jesen je sve to obojala, zamirisala. Ljudima je sve ovo bilo čudno što se događa. Jedan je čovjek bio jako pametan i znao da je došla jesen. Svima je to objavio i svi su ljudi bili sretni.
Lucija Olić 3.a
 


[OPŠIRNIJE]Proljeće
Josip Mijatović / datum: 13. 4. 2012. 12:30

Suce izlazi.
Ptice lete visoko.
Šafran procvao.

Simona Ćućuzović


[OPŠIRNIJE]Ljubav
Josip Mijatović / datum: 13. 4. 2012. 12:24

Ja i moja simpatija smo se jako dobro slagali. U vezi smo bili dva mjeseca. Sve je krenulo preko facebooka. Zamolila sam kumu Helenu da ga pita hoće li on biti u vezi. On je pristao i onda smo se on i ja dopisivali preko face-a i malo bolje upoznali.

Pošto je bilo ljeto,išli smo se zajedno kupati, a poslije kupanja šetati i rolati. S nama su išli njegov prijatelj,moja kuma i prijateljica. Kada bi se umorili,otišli smo do autobusne stanice. Tamo bi puno pričali,šalili se i igrali se. Tako smo radili svaki dan i svaku večer. Došla je jedna večer kada smo sjedili na Savi, moje dvije prijateljice i ja. Odjednom je došao on i donio mi ružu. Ja sam uzela ružu i bacila ju iza sebe. On je samo gledao,kao da će proplakati,a ja sam se kasnije pokajala što sam bacila ružu. Otišli smo kući. Sutradan sam došla na face i rekla mu da prekidam vezu. Onda sam našla drugu simpatiju i sada sam ponovo u vezi. Jako sam sretna.


[OPŠIRNIJE]O ljubavi i sličnome
Josip Mijatović / datum: 13. 4. 2012. 12:23

Kada sam bila mala,onda sam voljela jednog dječaka. Stalno sam trčala za njime i bila sam ljubomorna kada je on pričao s drugim curicama. On je mene isto nekada znao nešto pitati ili reći mi. Kada je pričao sa mnom,ja sam se uvijek zacrvenjela.U drugom je razredu sjedio kraj mene. Ja  sam mu uvijek uzimala jednu olovku. Poslije nekoliko tjedana mi smo se trebali razmjestiti. Bilo mi je žao,ali morala sam. Razmjestili smo se i on je sjedio iza mene. Prošlo je 2-3 mjeseca i onda je pukla ljubav. Čula sam da se on zaljubio u druga curu. Bilo mi je jako žao. Oprostite,ali ime vam ne želim reći.


[OPŠIRNIJE]Proljeće
Josip Mijatović / datum: 13. 4. 2012. 12:23

Mali mrav
po travi zelenoj hoda
Sava žubori.

Matea Blažić


[OPŠIRNIJE]Proljeće
Josip Mijatović / datum: 13. 4. 2012. 12:21

Potok žubori,

pjev se čuje,

miris zanosi.

 

Ana – Marija Agić


[OPŠIRNIJE]LJUBAV
Josip Mijatović / datum: 13. 4. 2012. 12:18

Ljubav je nešto najljepše u životu.Ljubav dolazi kroz želudac. Ljubav može biti polovična, na prvi pogled, kroz mjesec pa čak i godine, sve do braka. Neki dobiju leptiriće u želcu pa se čudno osjećaju. To znači da počinjete osjećati sreću, zadovoljstvo, zaljubljenost. Najčesta pojava su simpatije. I ja sam ju imala, ali na kraju sam je zaboravila. Ljubav je nevjerovatan osjećaj zato se kaže da se ljubav osjeća u zraku. Onima koji su jako zaljubljeni : probajte osvojiti njezino/njegovo srce!  Sretno vam u tome! Ljubav nema granica, nema joj kraja. Nažalost, ima onih koji se mrze pa ih onda tuku. Ima onih koji su se rastali, no sigurno se još vole bez obzira na situaciju. Ljubav pobjeđuje mržnju zato je ljubav sada gore među anđelima. Ljubavi nikada dosta,zato recite :“STOP!“ mržnji i „DOĐI!“, ljubavi. Najbolje doba su zima i ljeto jer provodimo dane s najmilijima. Ja volim kad mi tata dođe kući jer sam sretna što je došo zato što je puno na poslu. Nema ga kok kuće puna 4 mjeseca i zato mu se stalno radujem. Ljubav se osjeća tako što pocrvenimo pa smo nevažni pa hoću li mu se javiti ,pa neću. Grickamo nokte lupamo nogama znojimo se. To su sve neuspojave ljubavi. Ja znam sve o ljubavi. Nije da se hvalim, ali ja sam kao profesionalka.
 


[OPŠIRNIJE]Proljeće
Josip Mijatović / datum: 13. 4. 2012. 12:17

U proljeće je
sve mirisno i lijepo,
a Sava teče.

Iva Ćelepirović 5.b


[OPŠIRNIJE]Cvijeće u mirisu
Josip Mijatović / datum: 13. 4. 2012. 12:16

Cvijeće u mirisu
svome gubi sjaj
do kraja.

Ana - Marija Agić
 


[OPŠIRNIJE]Grana
Josip Mijatović / datum: 13. 4. 2012. 12:15

U proljeće
svaka gola grana
počne pupati.

Klaudija Benić 5.b


[OPŠIRNIJE]Pčelica
Josip Mijatović / datum: 13. 4. 2012. 12:15

Sivo nebo
Mutnu savu gleda
Kao pehar vode.


Rafael Boban


[OPŠIRNIJE]Božić u mom selu
Josip Mijatović / datum: 13. 4. 2012. 12:13

Božić u mom selu dočekuje se s ljubavlju, mirom, veseljem… Cijelo selo je okićeno i blista kao u Betlehemu.
Snijeg je pao i uljepšao je blagdansko vrijeme. Bijele pahuljice se ljeskaju kao kuglice na boru ili zvijezda repatica na nebu. Snijeg je uljepšao cijelo selo, zabijelio je krovove i grane. U dodiru s vodom napravi se klizav led na kojim se djeca kližu. Dok snijeg pada, toplo odjenuti ljudi čestitaju jedni drugima Božić i zažele puno sreće, ljubavi i Božjeg blagoslova. Ljudi se odmaraju, ne rade jer je najradosniji kršćanski blagdan. Dok se radosni i sretni ljudi odmaraju, nestašna i razigrana djeca s kapom na glavi i rukavicama na ruci grudaju se ili prave snjegovića. Kada se naigraju, odlaze u toplu i zagrijanu kuću u kojoj se nalazi okićeni bor, a ispod njega slama, mahovina, jaslice, najvažnije pokloni. Na stolu je i stolnjak s božićnim motivima i svijećnjak s mirisnim svijećama. Cijela soba miriši po kolačima i pečenici, a kroz nju odjekuju vesele božićne pjesme i topli blagdanski razgovori.

Božićna idila ne može proći bez mise na koju će upravo cijelo selo, gdje će čuti radosnu vijest o Isusovu rođenju i slavi.

 

Ivan Matošević


[OPŠIRNIJE]Proljeće
Josip Mijatović / datum: 13. 4. 2012. 12:12

Sava zelena,
viori se zastava
na bijelom stupu.

Martin Simić


[OPŠIRNIJE]Proljeće
Josip Mijatović / datum: 13. 4. 2012. 12:11

Raste trešnja.
Polako voda nosi
ribe u sebi.

Roman Anđelković


[OPŠIRNIJE]Vjetar
Josip Mijatović / datum: 13. 4. 2012. 12:09

Vjetar još fijuče
grane još sušte.
Sve polako zeleni.

Ana -Marija Agić


[OPŠIRNIJE]Ptice cvrkuću
Josip Mijatović / datum: 13. 4. 2012. 12:07

Ptice cvrkuću

i proljeće dolazi.

Jaglac procvao.

Ana Tomić 7.b


[OPŠIRNIJE]Proljetna šetnja
Josip Mijatović / datum: 13. 4. 2012. 12:02

Svanulo je još jedno kasno
proljetno jutro.Sunčeve zrake
prodiru kroz oblake .Trava je
kistom obojila nepreglednu
zelenu površinu,njezin se miris
proširio cijelim krajolikom.
Ugodan pjev ptica u meni budi
nadu da će jednog dana biti
bolje.Polagan vjetar šumi krošnjama
i utišava žegu.Na cvjetovima
osjećam sitne kapljice noćašne
kiše koja je oprala sve,sve
ružne slike proljeća.

Marija Tankosić 7.b


[OPŠIRNIJE]O ljubavi i sličnosti
Josip Mijatović / datum: 14. 2. 2012. 12:55

Ljubav je nešto što svi imaju i osjecaju prema drugima,a najviše prema svojoj simpatiji. parovi poklanjaju razne poklone za Valentinovo. Svi su veseli i sretni kada dobiju nešto od srca. Ja nemam simpatiju jer sam još mlada. Svi pricaju da imaju simpatiju,a ja ne.
Moja prijateljica isto nema simpatiju,ali želi imati. Mene to uopce ne brine što nemam simpatiju. Mama je rekla da poklonim nešto svojoj simpatiji,ali sam rekla da nemam i da me ostave na miru od te ljubavi. Svaki dan moram slušati o ljubavi i u školi.
Cijela škola prica o ljubavi  jer je Valentinovo -dan zaljubljenih.
Kada nadem simpatiju, onda cu i ja pricati o ljubavi.


[OPŠIRNIJE]O ljubavi i sličnosti
Josip Mijatović / datum: 14. 2. 2012. 12:52

U prošlosti sam imao svakakvih cura. Kad se šećem i prođe jedno žensko pokraj mene odmah se zaljubim.U prvome razredu kada smo se zaljubljivali i kada sam je vidio odmah sam se zaljubio. U prvome razredu kada smo se upoznali kada sam je vidio odmah sam se zaljubio. Udrugom razredu sam se zaljubo u drugu curu. I tako svaki razred sam imao drugu curu.U petom razredu sam se zaljubio i ne skidam pogled sa nje.Ona je tako ljepa da njeću više tražiti drugu curu. Nego će mi ona biti cura do kraja života.

Toliko o mojoj ljubavi.

[OPŠIRNIJE]O ljubavi i sličnome
Josip Mijatović / datum: 14. 2. 2012. 12:49

Moja ljubav je bila na prvi pogled , ali nije bila iz sela Davora. Ugledala sam ga na Savi. Imao je plavu kosu i nije baš bio visok. Kad  bi on  išao  sa Save svojoj teti prošo bi mojom ulicom. Ja bih bila vani ili u  kući na balkonu. On bih uvijek išo na beciklu. Sutra dan i on se došao kupati na Savu. Ja bih uvjek bila blizu njega kao da plivam ili skačem sa strmca. On je bio stariji od mene ali nije puno , samo dvije godine. Kad je prošlo tjedan dana i on je  bio sa svojim
prijateljima  i kupao se dugo. Ja nisam znala zašto , no išao je kući. Ja sam isto išla iza njega , sa svojom prijateljicom. Sutra dan sam se išla kupati, ali  njega nije bilo. Mislila sa da nije mogao doći pa sam se kupala sa prijateljicom.
Sutra dan nije dolazio , a odjednom mi prijateljica kaže da je otišao u svoje selo. Jako sma bila tužna  taj dan,  no sutra sam nastavila dalje. Nisma ga zaboravila  i dan danas mislim na njega.


[OPŠIRNIJE]Jesen
Josip Mijatović / datum: 21. 11. 2011. 13:26


Jesen

Šarena , pusta , jaka jesen

Puše , pada.

Jesen je puna šarenila.

Vjetar.

Martin Simić


[OPŠIRNIJE]Jesen
Josip Mijatović / datum: 21. 11. 2011. 12:40

Lijepa , blaga , žuta

Puše , njiše .

Jesen je , žuto lišće ,

Magla .

 

Simona Ćućuzović


[OPŠIRNIJE]Haiku
Josip Mijatović / datum: 29. 3. 2011. 11:03

Haiku poezija posvećena proljeću nastala  na danu otvorene nastave hrvatskog jezika u radionici pod nazivom „Haiku poezija o proljeću.“


[OPŠIRNIJE]Moj doživljaj LIDRANA
ENA MATOŠEVIĆ / datum: 15. 3. 2011. 22:00

Održan u Slavonskom Brodu, u kasnu zimu, koja je prikazivala sva svoja obilježja.


[OPŠIRNIJE]Pišem ti pismo
ENA MATOŠEVIĆ / datum: 13. 3. 2011. 21:45

 

Pišem ti ovo pismo, no nisam sigurna želim li ti ga poslati. Ti mene zasigurno ne poznaješ, ne znaš tko sam, ali ja tebe vrlo dobro znam.


[OPŠIRNIJE]Starost nije za slabiće
ENA MATOŠEVIĆ / datum: 9. 3. 2011. 21:11

Starost možda i nije najljepše razdoblje u životu, ali i starost, i mladost i djetinjstvo nose svoje sretne i tužne trenutke, uspone i padove. 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju