2008-11-18 00:00:00

Vukovaru, nismo te zaboravili !

Sinoć, s početkom u 16 i 30 sati u predvorju naše škole, prisjetili smo se grada i njegove tragedije koja mu se dogodila točno prije sedamnaest godina.

Putem filma, slikom smo se vratili u vrijeme u kojem se grad Vukovar herojski odupirao zastrašujućoj snazi neprijatelja. Nakon gledanja filma, razgovarali smo s gostima, Ivanom Matoševićem, umirovljenim poručnikom HV i Zdenkom Matoševićem, umirovljenim nadnarednikom Druge gardijske brigade HV, dragovoljcima Domovinskog rata koji su nam govorili o svojim ratnim iskustvima.


Potom smo, u znak sjećanja na tragediju koja se dogodila stanovnicima Vukovara,  zapalili lampione i na taj se način prisjetili stradanja civila i branitelja na kojima su se kukavički iživljavali agresori nakon okupacije grada.


Iz škole smo davorskim ulicama, dostojanstvenim hodom, ponijeli upaljene lampione do spomen obilježja žrtvama Domovinskog rata, gdje smo se pomolili za pokoj njihovih duša i položili lampione, načinivši od njih „svjetleće srce“, kako bismo pokazali da nismo zaboravili ni njih, ni njihovu žrtvu koju su podnijeli za zajedničku slobodu.


Nakon toga smo se priključili sudjelovanju u svetoj misi te  se molitvom zahvalili Stvoritelju što nam je pomogao izvojevati slobodu. Zahvalili smo se na ostvarenom snu, istom onom snu, kojeg su snivali i za kojeg su svoj život dali, jednostavni ljudi, „vitezovski hrabri“ branitelji grada Vukovara.


 Učitelji  povijesti su nam za sljedeću nastavnu godinu najavili detaljniju  pripremu obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar, u kojoj ćemo se podrobno upoznati s hrabrošću hrvatskih branitelja i velikom patnjom koju su proživjeli Vukovarci. 
 


Osnovna škola "Matija Antun Relković" Davor