2020-10-02 18:28:00

GLAGOLJSKA BAŠTINA

Tijekom mjeseca rujna, a u sklopu tjednoga projektnoga zadatka pod nazivom Glagoljska izložba, učenici šestih razreda, zajedno s učiteljicom hrvatskoga jezika, istraživali su jezičnu kulturnu baštinu i povijesne spomenike pismenosti.

     Učenicima su bile ponuđene razne aktivnosti u kojima su upoznavali glagoljicu, a na kraju su sami odabirali jednu od kreativnih radionica izrade glagoljskih suvenira (oblutci, „imena luda“, nakit) koje su potom prezentirali jednominutnim govorom u razredu. Rezultati učeničkoga rad bili su raznoliki – od imena na šarenim vrpcama papira, preko komada drveta s urezanim glagoljskim slovima, do suvenira izrađenih od glinamola i plastelina te obojanih oblutaka ukrašenih slovima glagoljice. Najkreativniji su se opredijelili za izradu nakita, kombinirajući razne tehnike.  Bilo je tu jako lijepih riječi, kao što su: sreća, obitelj, ime škole, imena učenika i razreda. Nakon učeničkoga predstavljanja vlastitog uratka u učionicama šestih RO postavljena je glagoljska izložba. Kako to izgleda, mogu posvjedočiti fotografije u galeriji.

     Ovom izložbom obilježen je Međunarodni dan kulturne baštine te Dan europske baštine (23.9.), a učenici, ponosni na svoje radove, jedva čekaju novi kreativan i praktičan zadatak.

Foto-galerija


Osnovna škola "Matija Antun Relković" Davor